Observatori de l'ètica comunicativa

“Més 3/24”, un programa d’anàlisi d’actualitat

Posted in 3/24, Televisió de Catalunya by Ètica UOC on Octubre 27, 2015

logo

El programa “Més 3/24” es presenta a la seva web com un espai de debat que vol confrontar idees i punts de vista sobre temes d’interès i d’actualitat en aquest temps en què Catalunya, en particular, i el món, en general, estan vivint moments de gran transformació. El condueix el periodista Xavier Graset.

La voluntat del programa és que Graset tingui l’ajuda dels millors especialistes i la presència dels protagonistes de l’actualitat, per buscar el contrast de parers, cada nit, en un marc de diàleg creatiu, però sense obviar l’enfrontament. Vol debatre per entendre la realitat dels temps que vivim.

L’estructura del programa sol ser la següent:

 • Presentació del sumari, per Xavier Graset
 • Capçalera del programa
 • Presentació del primer tema a tractar, que també serveix per presentar els tertulians
 • Debat del primer tema, que s’il·lustra amb vídeos de la notícia i de les declaracions dels protagonistes.
 • Entrevista a algun personatge rellevant de l’actualitat del dia. Prèviament s’emet un vídeo amb les notícies i declaracions relacionades amb aquest personatge.
 • Debat del segon tema, que s’il·lustra amb vídeos de la notícia i de les declaracions dels protagonistes. Sol ser més curt que el primer.
 • Repàs de l’actualitat del dia a través d’imatges acompanyades d’algun tema musical
 • Comiat
Graset

Xavier Graset, conductor de Més 3/24

El programa “Més 3/24″ s’emet de dilluns a dijous, de 22:00 a 23:00 h, dintre de la programació del canal 3/24. El 3/24 és el canal d’informació contínua (emet les 24 hores) dels serveis informatius de Televisió de Catalunya (TVC).

TVC pertany a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la qual agrupa el conjunt de mitjans audiovisuals públics de Catalunya, i té missió i funcions de servei públic. Per tant, a banda d’intentar assolir els objectius que s’ha fixat, el programa es regeix per la legislació, missió, principis ètics i el llibre d’estil de la CCMA.

Missió i principis de la CCMA

La missió i els principis de la CCMA són els que recull l’article 22 de la Llei de la CCMA. Es poden consultar de forma oberta a la seva web, i es poden resumir en els següents principis generals de la programació:

 1. Els principis inspiradors i les línies d’actuació de la programació de servei públic de la CCMA són, a més dels que estableix la legislació aplicable en matèria de comunicació audiovisual, els que fixen el Mandat marc i el contracte programa (el seu contingut està detallat a l’article 21 de la Llei de la CCMA).
 2. La programació de servei públic dels canals de la CCMA ha de ser plural per tractar de satisfer les necessitats del conjunt de la població. Tots els canals i els serveis considerats de servei públic són de lliure accés.
 3. La llengua institucional per prestar el servei públic de comunicació audiovisual de la CCMA és el català.

La corporació pública catalana es troba sota el radi d’acció del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya.

El CAC vetlla pel compliment de la normativa aplicable tant dels mitjans audiovisuals públics com privats. Els seus principis d’actuació són la defensa de la llibertat d’expressió i d’informació, del pluralisme, de la neutralitat i l’honestedat informatives, així com de la lliure concurrència al sector.

Recull dels mecanismes de regulació, autoregulació i arbitratge que afecten al programa

 • El Llibre d’estil de la CCMA. Recull de directrius i recomanacions que guien i orienten la feina de producció i difusió de continguts dels mitjans audiovisuals de la Generalitat de Catalunya. Recull els valors i principis de servei públic, compromís amb el país, qualitat de continguts i transparència i eficiència en la gestió.
 • Recomanacions del CAC. El CAC es regeix per la Llei 2/2000, de 4 de maig, del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i també per la llei marc del sector, la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya.
 • L’Oficina de Defensa de l’Audiència. Recull i estudia totes les queixes dels usuaris.
 • El Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya (1992): declaració de principis de la professió periodística a Catalunya.
 • La Fundació Consell de la Informació de Catalunya (FIC). És un òrgan d’arbitratge privat i independent. Té la finalitat de vetllar per l’acompliment dels principis d’ètica professional periodística continguts en el Codi deontològic.
 • La Llei 11/2007 d’11 d’octubre del 2007. Fixa els criteris per al compliment de la seva missió de servei públic com en els principis inspiradors i les línies d’actuació de la programació.
 • El Mandat marc del Sistema públic audiovisual català.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: