Observatori de l'ètica comunicativa

Més 3/24 i la informació del macroescorcoll a la família Pujol

Posted in 3/24, Televisió de Catalunya by Ètica UOC on Novembre 3, 2015

El programa de 27/10/2015 va informar sobre el macroescorcoll portat a terme aquell mateix dia per 200 agents de la Policia Nacional, amb la presència de 2 fiscals anticorrupció.

Els escorcolls es van produir al llarg de 9 hores en 14 escenaris relacionats amb la família Pujol. Un d’ells va ser el domicili habitual de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, on únicament es va escorcollar l’habitació de Jordi Pujol Ferrusola, que es trobava allí temporalment per recuperar-se d’una operació menor.

La macrooperació, dirigida pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata,  va servir per imputar dos fills més de l’expresident, Josep i Pere, així com l’empresari Carles Vilarrubí.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

La perspectiva i el tractament que el programa va donar a aquesta operació policial i judicial  van estar d’acord a allò que estableix el Manual d’ús del Manual d’Estil de la CCMA, a la seva norma 2.3.3.6. Informació policial i judicial. Es va exercir el dret a la informació però respectant els drets de les persones implicades en l’afer, sense oferir una informació sensacionalista, falsejadora o simplista. No es va construir un discurs incriminador com alguns altres mitjans sí que van fer (exemple).

El conductor del programa, Xavier Graset, va introduir la notícia i a continuació es va passar un muntatge de vídeo amb la seqüència temporal dels fets i declaracions al respecte, tot respectant el principi 2.1.1.4.1 d’objectivitat, imparcialitat i equilibri informatius:

  • L’expresident Pujol i Marta Ferrusola surten de casa seva, en mig d’un gran desplegament policial i expectació mediàtica.
  • Policies i personal judicial surten de la casa, amb caixes de cartró tancades.
  • La vicepresidenta Neus Munté expressa l’opinió del Govern: continua l’espectacle i la desproporció. Els sorprèn que actuacions concretes sobre investigacions sota secret de sumari siguin conegudes prèviament  per alguns mitjans de comunicació. Demanen el màxim rigor, celeritat i respecte escrupolós per la presumpció d’innocència.
  • El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, defensa que l’operació és una continuïtat de processos judicials en marxa, com a normal funcionament de la investigació processal i de la justícia quotidina.
  • Imatges de més escorcolls, amb gran desplegament de policies i personal judicial. Jordi Pujol Ferrusola és qui obre i tanca la porta, i no fa cap declaració a les preguntes de la premsa.

A continuació, Graset entrevista el periodista de TV3 David Melgarejo, que havia estat cobrint la notícia tot el dia. Melgarejo va ampliar amb més detalls la informació.

Finalment, els convidats del programa van expressar la seva opinió.

La terminologia usada va ser rigorosa i precisa, tot i que comprensible per a l’audiència.  En cap cas les expressions utilitzades van contradir les recomanacions que recull el Manual d’estil (2.3.3.6.2.1 Recursos per respectar la presumpció d’innocència) i van respectar la presumpció d’innocència dels imputats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: