Observatori de l'ètica comunicativa

Comportament ètic de La 2 Noticias segons els Principis Bàsics de Programació de RTVE

Posted in La2 by Ètica UOC on Novembre 16, 2015

Artur MasEn aquesta entrada descriuré el comportament ètic de La 2 Noticias en els programes del 9/11/15, 10/11/15, 11/11/15 i 12/11/15. Faré servir com a referència el document de Principis Bàsics de Programació de RTVE.

El citat document recorda que l’article 3.2 de la Llei 17/2006, de 5 de juny, remarca que es respectarà el pluralisme polític, cultural i lingüístic de l’Estat, a més de facilitar el debat democràtic i l’expressió lliure d’opinions (complint amb l’art. 20 de la Constitució). En aquest sentit, la setmana passada es va tractar la fallida investidura d’Artur Mas i l’aprovació de l’inici del procés d’independència. Es varen mostrar les declaracions, en castellà i català, dels diferents actors implicats en el conflicte d’una forma objectiva i equitativa.

També aquesta Llei i els Principis Bàsics estableixen que es fomentarà la igualtat entre l’home i la dona i que es promourà el compromís en la lluita contra la violència de gènere. Així es fa una cobertura especial per la manifestació als carrers de Madrid demanant la fi de la violència contra les dones i pels diversos assassinats masclistes que paral·lelament es van produir.

A més el document afirma que s’ha de reflectir en la programació un compromís envers el civisme, la pau, l’europeisme, la cooperació internacional i la lluita contra la misèria i la fam. D’aquesta forma, ens trobem amb diverses informacions sobre el problema de la immigració (l’arribada de refugiats, dades de Frontex, la situació dels camps de refugiats africans, la cimera a Malta entre Europa i Àfrica o el naufragi a Lesbos). Per altra banda es reserva temps per qüestions de la Unió Europea i de la comunitat internacional.

Així mateix, també s’ha de mostrar respecte en el tractament de la violència i el terrorisme, sobretot amb les víctimes. Apareix una notícia sobre un doble atemptat suïcida al Líban sense mostrar imatges sanguinolentes o de víctimes.

Finalment, els Principis Bàsics també proclamen la protecció del medi ambient, així com la promoció de la ciència i de la cultura (sobretot la nacional). Es promocionen diverses exposicions, festivals de cinema a nivell nacional -i internacional- i actuacions musicals. A més a més, es dedica un temps significatiu a les notícies relacionades amb el medi ambient (destacaré el cas de l’activista nigerià Ken Saro-Wiwa o el protocol anticontaminació de Madrid).

En definitiva, les informacions d’actualitat es complementen amb notícies de segona plana seguint els Principis Bàsics de Programació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: