Observatori de l'ètica comunicativa

Seguiment ètic dels atemptats de París en La 2 Noticias

Posted in La2 by Ètica UOC on Novembre 23, 2015

1448265703054La nit del divendres 15 de novembre diversos atemptats simultanis perpetrats per atacants suïcides varen assolar París. L’autoria la va reivindicar Estat Islàmic (ISIS). La 2 Noticias no va poder tractar aquest terrible esdeveniment fins dilluns dia 16 (s’emet el noticiari només de dilluns a dijous). Avui faré un seguiment ètic del tractament que el citat programa ha donat a aquesta notícia d’extrema notorietat i interès públic.

El programa del dia 16 de novembre va ser dedicat exclusivament als atemptats. Primer es va començar per mostrar les investigacions que -deixant de banda Síria- apuntaven cap a un barri de Brussel·les (Molenbeek) d’on procedien alguns dels terroristes (entre ells Salah Abdeslam, un dels participants, o el considerat “cervell” dels assassinats Abu’Umar Al-Baljïkïa). Posteriorment es va mostrar el transfons social de Molenbeek (i més envant el d’altres països afectats per atemptats d’ISIS com són el Líban o l’Iraq). Així mateix, s’indicaren les accions que estan emprenent les autoritats -les franceses i el G20- per resoldre l’autoria de la massacre i per evitar crims futurs. El programa ens va mostrar que la població civil de Síria pateix atemptats i a més els bombardejos dels països occidentals (aquesta situació pot influir en l’acollida de refugiats). Les postures dels països afectats són molt diferents per la complicada situació a l’Orient Mitjà.

Ens hem de fixar que allò descrit en el paràgraf anterior encaixa amb l’article 1.1 del Manual d’Estil de RTVE (MdE) que remarca que s’ha d’oferir als ciutadans una “informació rigorosa, neutral, imparcial, plural i independent”. Vull destacar que no surten imatges o opinions subjectives que puguin ferir la sensibilitat de cap persona (tal i com s’indica en MdE 2.7, 5.1 i 5.5). Altres mitjans han mostrat el patiment de les víctimes (es pot veure un exemple aquí).

En la meitat del noticiari es va incloure un vídeo d’ISIS on terroristes amenaçaven els països occidentals. També s’informava sobre què és ISIS, quines són les seves fonts de finançament i com es nodreix de joves occidentals (normalment immigrants de segona generació que no es senten identificats amb el país on han crescut). Els musulmans que viuen en els països occidentals condemnen unànimement els atemptats. També es mostra com tot això afecta al pacte antijihadista signat pel PP i PSOE a l’estat espanyol (podem veure la visió dels diferents partits). Per acabar, apareixen els diferents homenatges que es fan a les víctimes a França (i dins d’Espanya) i com els parisins intenten tornar a la vida normal (el programa tanca amb nins de París entrant a les escoles).

En aquesta segona meitat del programa, hem de comentar que el vídeo dels terroristes d’ISIS podria ser poc apropiat. Però com indica el MdE 5.6.2, no es tradueix el missatge explícitament per a què els espectadors no el coneguem. Així mateix les imatges dels nins del final són permeses pel MdE 5.2.7.

En els programes de dimarts, dimecres i dijous, la qüestió dels atemptats ja no ocupa tot l’espai. Es fa un tractament en la línia del que s’ha comentat. Emperò, en el programa de dijous, es mostren imatges de víctimes dels atacs amagant-se dins d’un cafè (es veu la seva angoixa i sofriment). És difícil reconèixer a les persones que hi apareixen, però podrien anar en contra de la recomanació del MdE 2.7 i 5.5.2.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: