Observatori de l'ètica comunicativa

Balanç general de l’adequació de La 2 Noticias a l’ètica comunicativa

Posted in La2 by Ètica UOC on Desembre 19, 2015

la2noticiasTot i les poques entrades del bloc, s’ha pogut constatar que La 2 Noticias intenta complir amb els codis deontològics de RTVE. S’ha fet servir amb tota la intenció el verb “intentar” ja que, com hem vist, els periodistes del programa han de lluitar -en certes notícies- contra els intents de censura i el control governamental.

En entrades anteriors s’ha comentat la importància de la pluralitat i independència informativa en qualsevol mitjà de comunicació (i més encara quan és de titularitat pública). Aquesta faceta de servei públic és definida per Llei (Llei 17/2006 o Mandato Marco), en el Codi deontològic de la FAPE o en el Manual d’Estil i l’Estatut d’Informació de la corporació RTVE.

A part hem comprovat que l’informatiu La 2 Noticias prioritza les informacions culturals, socials i científiques (remarcant el seu caràcter de servei públic). Han tingut una cobertura més que adequada els malaurats assassinats masclistes que s’han produït aquestes darreres setmanes, la desgraciada crisi de refugiats que vivim o els terribles atemptats de París. I tot això sense oblidar, com també s’ha vist, el compromís envers el civisme, la pau, l’europeisme, la cooperació internacional, la protecció de la infància, la defensa de les minories, la integració dels immigrants i la lluita contra la misèria i la fam. Tots aquests complicats temes s’han tractat amb objectivitat, profund respecte i bon gust. Tot i això, referent als atemptats de París, es varen emetre imatges que mostraven el dolor de les víctimes que s’amagaven del tiroteig (encara que no arribaven pas al nivell de les mostrades en altres cadenes generalistes). En qualsevol cas, en les notícies que apareixen en els diferents programes es cerca mostrar una versió que s’aproximi el màxim a la realitat (contextualitzant-les apropiadament, mostrant informacions objectives i els diferents punts de vista).

La 2 Noticias és un referent en la graella des d’un punt de vista de la deontologia i l’ètica periodística. L’equip del programa segueix majoritàriament els codis d’autoregulació de RTVE (arribant al punt d’haver-se d’enfrontar amb el seu director d’informatius diaris per aplicar-los). Els seus continguts no cerquen captar quotes d’audiència màxima (cosa que en altres cadenes de televisió augmenta el rendiment econòmic), sinó que es centren en el compromís social i en la sensibilització del públic en front als grans problemes dels nostres dies (a nivell nacional i internacional), la cultura o l’art. Tot això que s’ha dit potencia la credibilitat de les notícies emeses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: