Observatori de l'ètica comunicativa

Més 3/24: anàlisi de la resposta francesa als atemptats terroristes

Posted in 3/24, Televisió de Catalunya by Ètica UOC on Desembre 21, 2015

 

El programa es va emetre el 16/11/2015, 3 dies després dels atemptats terroristes en cadena a París, ja que no s’emet de divendres a diumenge. Els convidats van reflexionar i analitzar la situació que viu França arran dels fets.

El conductor del programa Xavier Graset va introduir el tema destacant la declaració  “Estem en guerra” del president François Hollande, i per acabar-lo d’introduir es van projectar fotografies de la nit del fets realitzades pel fotoperiodista Marc Javierre-Kohan, combinades amb música i so ambient del carrer: sirenes, veus en off de declaracions i emissions periodístiques.

hollande-silencio

Els convidats triats presenten un perfil adient per al tema tractat i cobreixen un ampli espectre de sensibilitats. Són els periodistes Eva Peruga (excap d’Internacional d’”El Periódico”), Jordi Ferrerons (excorresponsal de TV3 a París i autor del llibre “Gràcies, França”, Lluís Bassets (director adjunt d’”El País” i excorresponsal a París), el pacifista Jordi Armadans, director de Fundipau, i la catedràtica d’Islamologia a la UB Dolors Bramon.

Un vídeo reflexiona sobre el paper que ha jugat el món occidental en els conflictes actuals a l’Orient Mitjà i el sorgiment de l’Estat Islàmic. Mostra imatges de les concentracions espontànies de la ciutadania francesa davant dels llocs on es van produir els atemptats, el minut de silenci, la trobada Hollande-Sarkozy, imatges de la guerra a mitjant orient, líders dels G20 a Anyalya (Turquia), Estat Islàmic i refugiats sirians en ruta.

De forma simultània a les reflexions dels convidats s’han superposat imatges d’aquests tres dies: ambulàncies, gent corrent, trasllat de ferits, tasques de la policia, reaccions del transeunts, el minut de silenci, etc., així com de les pàgines web que els terroristes d’EI utilitzen per recaptar seguidors, incloent fragments dels vídeos propagandístics que utilitzen. També s’han mostrar imatges d’arxiu de l’atemptat a Charlie Hebdo quan els convidats l’han relacionat amb aquestos.

minut-silenci-mon-pels-atemptats-paris-1447673841756

El programa ha seguit len gran part les recomanacions de la Guia Editorial de la CCMA per tractar el terrorisme, tal i com detallo a la següent anàlisi, tot i que faig dos apunts que considero que són millorables.

Pel que fa als criteris recollits a l’article 1.2.3.3.1.,  el tema s’ha tractat amb rigor i amb un llenguatge objectiu. Ara bé, opino que l’emissió en un dels vídeos del programa d’imatges que EI utilitza per a promocionar-se, infringeix l’apartat de la recomanació que diu: “No permetem que grups terroristes utilitzin els nostres mitjans per fer apologia del terrorisme. La direcció de cada mitjà decideix si difon declaracions o comunicats d’aquests grups”.

Pel que fa a l’ús del llenguatge tant del conductor i com dels convidats, en general s’ha seguit la recomanació 1.2.3.3.2. respecte a no adoptar el llenguatge dels terroristes ni utilitzar paraules o expressions que puguin servir per legitimar un discurs violent, a no ser que aquestes s’hagin atribuït clarament a l’organització terrorista.

Ara bé, tal i com la doctora Bramon va constatar i denunciar, sovint s’identifica els termes terrorista i terrorisme amb els termes gihadista o gihadisme, no només en aquest programa sinó en la gran majoria de mitjans. Això fomenta estereotips que no responen a la realitat.

Pel que fa als criteris de la norma  1.2.3.6.1. sobre el tractament de les víctimes d’un desastre, totes les imatges que s’han mostrat en el programa han tractat amb respecte les víctimes, sense recrear-se en el seu dolor ni en el del seu entorn afectiu.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: